Åland

Om du vill åka västerut på Åland kommer du genom Hammarland till Eckerö, Finlands västligaste kommun. Där kan du från Post- och tullhusets fönster se ut över det öppna havet nästan till Sverige! Längst norrut åker man genom de stora äppelodlingarna och där kan man ta paus med mat och göra besök hos lokala värdar.

På östra sidan av Åland kommer vi över Färjsundsbron till Saltviks och Sunds kommuner. Kastelholms slott och museigården Jan Karlsgården kan berätta oss vem som haft herraväldet på Åland tidigare och hur man levt här. Slaget i Bomarsund under Krimkriget lämnade efter sig ruiner som väl berättar om händelserna för cirka 150 år sedan. År 1856 beslöts i freden i Paris att Åland ska vara ett demilitariserat område! Så är det också idag.

Mariehamn | Skärgården | Natur & kultur

Välkommen till

Mariehamn

Mariehamn är en liten och trivsam stad, som du snabbt kan få en bild av. I västra hamnen ser du vid SJÖFARTSMUSEET den flotta fyrmastbarken POMMERN som välkomnar dig.

Du kan promenera från västra hamnen till östra hamnen längs lindallén förbi rederierna eller längs Södragatan med sina trähus från förra sekelskiftet. Har du mera tid kan du ta dig till vattentornet och se över staden som är en långsmal udde. Känslan av skärgårdsnatur får man på Järsövägen, där man kan se olika sjöfåglar och sällsynta växter. Sedan kan du stanna i centrum och flanera på de små gatorna förbi SJÄLVSTYRELSEGÅRDEN, kanske går du ända till SJÖKVARTERET.

Åk ut till

Skärgården

På en kortare tur på en dag kan vi åka till Vårdö med vajerfärjor och över broar ända till Simskäla till Stormskärsmajas vyer.

Till Föglö åker vi med m/s Skarven på en halvtimme från Svinö till Degerby. På vägen dit kan man fördjupa sig i sjöfartens historia genom att besöka Skeppargården Pellas och se vraket ”Leo” i Lumparsund, det som Ulla-Lena Lundberg skrivit om.

Brändö och Kumlinge kan man lätt besöka om man vill åka denna väg till fasta Finland. Kumlinge kyrkas originalmålningar är häpnadsväckande för att inte tala om Kökars kyrka med klosterruiner och Källskärskannan i de yttersta skären.

Natur & Kultur

På Åland kan du hitta en överraskande växt- och fågelvärld allt efter årstiden. Du kan åka runt och titta på midsommarstänger och allt vad det innebär med traditioner. Överallt kan du bekanta dig med åländskt hantverk, konst och matkultur, ja, vad sägs om ålandspannkaka!

 

Bild: Ramsholmen